top of page

Επιλογή Συντρόφου

Οι ερωτικές σχέσεις αποτελούν αντικείμενο πολλών ψυχολογικών ερευνών. Σύμφωνα με την ανθρωπολόγο και συγγραφέα Helen Fisher η επιλογή συντρόφου δεν είναι καθόλου «τυχαία» διαδικασία. Όταν συναντάμε κάποιον για πρώτη φορά είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών ξέρουμε αν νιώθουμε έλξη ή όχι. Παρόλο που η διάρκεια στο χρόνο ενός ζευγαριού επηρεάζεται από παράγοντες όπως η προσωπική ιστορία και τα βιώματα μας, η πρώτη και ενστικτώδης έλξη έχει να κάνει, κατά τη Fisher, με τους τύπους προσωπικότητας. Οι τύποι αυτοί συνδέονται με ορμόνες (του σεξ τεστοστερόνη και οιστρογόνα) και νευροδιαβιβαστές (σεροτονίνη και ντοπαμίνη) και είναι οι εξής:


Οι «εξερευνητές» που παρουσιάζουν υψηλή ντοπαμινική δραστηριότητα στον εγκέφαλο τους και είναι οι άνθρωποι που θεωρούνται δημιουργικοί και περιπετειώδεις, οι «χτίστες» που έχουν αυξημένη σεροτονίνη στον εγκέφαλο τους και είναι πιο προσεκτικοί και συντηρητικοί, οι «διευθυντές» που έχουν υψηλή τεστοστερόνη και είναι πιο επιθετικοί και λογικοί και τέλος οι «διαπραγματευτές» που επηρεάζονται περισσότερο από τα οιστρογόνα και είναι ιδεαλιστές.


Οι «εξερευνητές» και οι «χτίστες» έλκονται συνήθως από τύπους που ανήκουν στην ίδια κατηγορία με αυτούς. Επίσης, οι «διευθυντές» έλκονται από τους «διαπραγματευτές», αλλά όχι από τους «χτίστες». Στατιστικά, οι σχέσεις «εξερευνητών» με «εξερευνητές» οδηγούν στα περισσότερα διαζύγια, ενώ οι σχέσεις «χτιστών» με «χτίστες» κυριαρχούν στους γάμους που παραμένουν στο χρόνο. Οπότε, σύμφωνα με τη Fisher η απάντηση στη θεωρία έλξης των αντιθέτων είναι ότι εξαρτάται από την προσωπικότητα. Τα ευρήματα ισχύουν τόσο για ετεροφυλόφιλους όσο και για ομοφυλόφιλους ανθρώπους.


Είναι, όμως, η επιλογή συντρόφου μόνο θέμα χημείας;


Σημαντικά είναι και τα «προσωπικά κριτήρια» επιλογής συντρόφου τα οποία μπορεί να είναι θέμα προσωπική επιλογής καθώς και να σχετίζονται με κοινωνικές και οικογενειακές επιρροές. Το τι είναι ελκυστικό ή μη επηρεάζεται και από κοινωνικά κριτήρια. Επίσης, οι οικογένειες τείνουν να επηρεάζουν τη σημαντικότητα των διαφόρων κριτηρίων ανάλογα με την κάθε οικογενειακή ιστορία (πχ σε κάποιες οικογένειες η «τιμιότητα» είναι ένα πολύ σημαντικό κριτήριο και σε άλλες λιγότερο).


Επιπρόσθετα, συχνά οι σύντροφοι λειτουργούν ως συμπληρωματικές ποιότητες σε όσα στοιχεία προσωπικότητας αισθανόμαστε ότι μας λείπουν. Τέλος, άλλες έρευνες δείχνουν ότι συνδεόμαστε με τους συντρόφους μας και σε σχέση με τον τύπο συναισθηματικού δεσμού του καθένα. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι που είναι πιο ασφαλείς στις σχέσεις τους τείνουν να σχετίζονται με ανθρώπους αντίστοιχης ασφάλειας.


Η επιλογή συντρόφου είναι, λοιπόν, μια πολύπλοκη διαδικασία αλληλεπίδρασης διαφόρων παραγόντων. Φαίνεται να επηρεάζεται από τη χημεία στον εγκέφαλο μας, την ιστορία μας, την κουλτούρα που ζούμε, τις οικογενειακές αξίες αλλά ακόμα και από τον τρόπο που συνδεόμαστε με τους άλλους ανθρώπους.


bottom of page