top of page

Φιλικές Σχέσεις: Η σημαντικότητα των υποστηρικτικών δεσμών

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι ψυχολογικές έρευνες για τις φιλικές σχέσεις. Κυρίως έχουν μελετηθεί οι σχέσεις αυτές στην παιδική και την εφηβική ηλικία. Νέες μελέτες δείχνουν ότι οι κοντινές κοινωνικές επαφές είναι πολύ σημαντικές και στην ενήλικη ζωή και συνδέονται με την ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία.


Το αίσθημα της μοναξιάς και η απουσία ισχυρών δεσμών και συνδέσεων δεν είναι μόνο μια άβολη και ανεπιθύμητη κατάσταση. Η απομόνωση και η έλλειψη στήριξης μοιάζει να επηρεάζουν την αίσθηση που έχουμε για τον εαυτό μας, ενώ συνδέονται και με συναισθήματα έντονης θλίψης και έλλειψη κινήτρων. Κάποιες έρευνες συσχετίζουν την απουσία κοινωνικών δεσμών με προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.


Από την άλλη πλευρά η ποιότητα των φιλικών σχέσεων έχει και αυτή μεγάλη σημασία. Υπάρχουν περιπτώσεις που η αγάπη μεταξύ φίλων είναι τόσο έντονη που πολλές φορές οι δεσμοί αυτοί θεωρούνται «οικογένειες επιλογής». Ένα υποστηρικτικό φιλικό δίκτυο, που βασίζεται στην αλληλοϋποστήριξη και ενθαρρύνει το μοίρασμα και την αυθεντική έκφραση συναισθημάτων, φαίνεται να επιδρά στη διάθεση, στην αίσθηση ασφάλειας ακόμα και στην υγεία μας.


Οι φιλικές σχέσεις, όπως και όλες οι κοινωνικές συνδέσεις, χρειάζονται επένδυση, «δουλειά» και διαπραγμάτευση κυρίως όμως αμοιβαία στήριξη, φροντίδα και αποδοχή.


Περισσότερες πληροφορίες για τις έρευνες αυτές μπορείτε να βρείτε στο: http://www.apa.org/monitor/2014/01/cover-friends.aspx

bottom of page