top of page

Θέματα

ΑΓΧΟΣ

Το άγχος αποτελεί αναγκαίο τμήμα της καθημερινότητας μας και είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός απαραίτητος για την επίτευξη των στόχων μας.  Ωστόσο, το έντονο άγχος μπορεί να προκαλέσει σημαντικούς περιορισμούς υποβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής μας. Το άγχος μπορεί να προκληθεί από συγκεκριμένα γεγονότα, αλλαγές ή κρίσεις στη ζωή μας, ή μπορεί και να αναπτύχθηκε σε κάποιο στάδιο της παιδικής μας ηλικίας ως αντίδραση σε μία δύσκολη κατάσταση.

περισσότερα

ΣΧΕΣΕΙΣ

Όταν αναφερόμαστε στις σχέσεις δεν μιλάμε μόνο για τις ερωτικές σχέσεις αλλά και για τις φιλικές, τις εργασιακές, τις οικογενειακές και τις κοινωνικές σχέσεις. Η σύνδεση και η σχέση με τους άλλους ανθρώπους αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Για το λόγο αυτό, τα προβλήματα που προκύπτουν κατά τη σύνδεση και την επικοινωνία μάς απασχολούν σημαντικά και σε μεγάλο βαθμό.

περισσότερα

Δημοσίευση: Ιανουάριος, 2014

Δημοσίευση: Σεπτέμβριος, 2013

Σεξουαλικότητα 

 

Για το πολυσυζητημένο coming-out.


Για αρκετά χρόνια, στο χώρο της gay affirmative ψυχοθεραπείας, η αποκάλυψη της σεξουαλικής ταυτότητας στο κοινωνικό περιβάλλον ή αλλιώς το coming-out θεωρούνταν ζητούμενο και καταλάμβανε σημαντικό κομμάτι της συμβουλευτικής με γκέι, λεσβίες και αμφιφυλόφιλους.

Η ‘εξωτερική’ αυτή αποκάλυψη σήμαινε ότι το άτομο ‘τα έχει βρει με τον εαυτό του’ γεγονός και συνδεόταν με μείωση του άγχους και της κατάθλιψης.Είναι όμως πάντα έτσι; Είναι αλήθεια ότι η εξωτερίκευση των ερωτικών επιλογών, των επιθυμιών και των προτιμήσεων μπορεί να δώσει στο άτομο μια αίσθηση αποδοχής, σιγουριάς και απελευθέρωσης. Από την άλλη όμως πλευρά, είναι αρκετές οι φορές που μια αποκάλυψης σε ένα ανέτοιμο περιβάλλον μπορεί να έχει πραγματικές συνέπειες όπως για παράδειγμα ρήξη σχέσεων και κοινωνική απομόνωση και για το λόγο αυτό, μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να λαμβάνεται χωρίς σκέψη και επεξεργασία.

Είναι πιθανό σε κάποια πρόσωπα του περιβάλλοντος μια αποκάλυψη να είναι πολύ βοηθητική και σε άλλα όχι. Μια άλλη οπτική είναι η αναγνώριση της σημαντικότητας της ‘εσωτερική’ αποκάλυψης και αποδοχής των επιθυμιών και της ταυτότητας του ατόμου που μπορεί μεν-αλλά δεν είναι αναγκαίο και απαραίτητο να ταυτίζεται και με μια γενικευμένη και άνευ εξαίρεσης δημοσιοποίηση του ερωτικού του προσανατολισμού.

ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ/
ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ

Η γέννηση ενός παιδιού είναι ένα γεγονός μεγάλης χαράς και συγκίνησης αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί σκέψεις και ανησυχίες. Θα αλλάξει η ζωή μου; Δεν θα μπορώ να κάνω τα πράγματα που ήθελα; Θα κάνω τα ίδια πράγματα όπως και οι γονείς μου; Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου να αναπτυχθεί σωστά και να είναι χαρούμενο;

περισσότερα

Δημοσίευση: Μάρτιος, 2013

ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ

Η κρίση πανικού εκδηλώνεται ως μια περίοδος έντονου φόβου που διαρκεί για σύντομο χρονικό διάστημα και περιλαμβάνει συμπτώματα όπως η ταχυκαρδία, το τρέμουλο, η ζαλάδα, η αίσθηση ότι κάποιος θα πεθάνει ή ότι θα τρελαθεί, η εφίδρωση και η δύσπνοια. Η κρίση αυτή μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή ή να είναι συνδεδεμένη με ένα συγκεκριμένο ερέθισμα. Πολλές φορές η κρίση αυτή είναι ανεξήγητη και η σκέψη μιας ενδεχόμενης επανάληψής της δημιουργεί μεγάλο φόβο.

περισσότερα

Δημοσίευση: Αύγουστος, 2013

Αρχείο

ΑΓΧΟΣ 

To άγχος είναι αναγκαίο τμήμα της καθημερινότητας μας 

Κρίση Πανικού 


Μια περίοδος έντονου φόβου


ΣΧΕΣΕΙΣ 


Από τα πιο σημαντικά
πράγματα στη
ζωή όλων των ανθρώπων

 

σεξουαλικότητα

θέματα προσανατολισμού και ταυτότητας

 

Συναισθήματα


Τα τελευταία χρόνια ακούμε συχνά να λέγεται πόσο σημαντικό είναι να εκφράζουμε και να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας. Τι είναι όμως τελικά τα συναισθήματα; Γιατί είναι τόσο αναγκαία η παραδοχή και η έκφραση τους; Τα συναισθήματα είναι πολλά και εκφράζονται σε διάφορες στιγμές της ζωής μας. Επίσης, διαφορετικά συναισθήματα μπορεί να έχουν πολλές πτυχές. Για παράδειγμα, η χαρά έχει διαφορετική σωματική αντίδραση και έκφραση από το θυμό και το κάθε συναίσθημα ακολουθεί διαφορετική υποκειμενική αίσθηση και συμπεριφορά. Επίσης, τα συναισθήματα και οι λέξεις που τα εκφράζουν χρησιμοποιούνται στην ανθρώπινη επικοινωνία επιτυγχάνοντας στόχους και συνδέοντας μας με τους άλλους ανθρώπους. Επιπλέον, τα συναισθήματα, είτε συνειδητά είτε όχι, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Στην πράξη, άλλες φορές τα συναισθήματα μοιάζει να είναι πολύ έντονα και να μην μπορούν να ρυθμιστούν ενώ άλλες φορές μπορεί κανείς να δυσκολεύεται να έρθει σε επαφή μαζί τους. Λόγω όμως της θέσης που έχουν στη ζωή και στην εμπειρία μας, η επεξεργασία και η συναισθηματική έκφραση που μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ενός συμβούλου είναι ιδιαίτερα σημαντική.

 

Κάντε την
ερώτηση
σας

Δημοσίευση: Αύγουστος, 2013

Συναισθήματα & ορθολογικές αποφάσεις

 

Παραδοσιακά το συναίσθημα και η λογική είναι δύο αντίθετες έννοιες. Μια «σωστή» και «ορθολογική» απόφαση είναι εκείνη που βασίζεται στην αξιολόγηση των πιθανών εναλλακτικών και δεν επηρεάζεται από το συναίσθημα. Σύμφωνα με τις ορθολογικές θεωρίες όταν ένας άνθρωπος πρέπει να πάρει μια απόφαση, θα πρέπει να σκεφτεί τα σημαντικά για αυτόν κριτήρια και να μετρήσει ποια από τις εναλλακτικές θα είναι πιο ωφέλιμη για εκείνον με βάση τα κριτήρια αυτά. Έτσι κανείς μπορεί να λάβει την «καλύτερη» απόφαση.

Νεότερες θεωρίες εισάγουν την έννοια της επίτευξης των στόχων. Στην πραγματικότητα ορθολογική δεν είναι η συμπεριφορά που βελτιστοποιεί την απόφαση αλλά εκείνη που  βοηθάει τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία ο ορθολογισμός δεν είναι αντίθετος του συναισθήματος καθώς τα συναισθήματα μπορεί να είναι «οδηγός» για τους προσωπικούς στόχους και επιθυμίες.

 

Έρευνες στη γνωστική ψυχολογία δείχνουν ότι τα συναισθήματα διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στη δημιουργία κινήτρων της ανθρώπινης συμπεριφοράς και αποτελούν βάση για δράση. Τα συναισθήματα πολλές φορές είναι αυτόματες συναισθηματικές αντιδράσεις που συνδέονται με τη συναισθηματική μνήμη παλιότερων εμπειριών. Οι συναισθηματικές αυτές αντιδράσεις επηρεάζουν τον τρόπο που κανείς μεταφράζει το ρίσκο, την ιεραρχία των στόχων αλλά και την αξιολόγηση των διαφορετικών κριτηρίων. Για παράδειγμα, μια αρνητική παρελθοντική εμπειρία με αρνητικό και δύσκολο συναίσθημα επηρεάζει τον τρόπο που θα αξιολογήσουμε μια αντίστοιχη μελλοντική απόφαση. Αν κάποια πράξη την έχουμε συνδέσει με απώλεια στο παρελθόν ακόμα και αν «ορθολογικά» θα ήταν σωστό να την επαναλάβουμε είναι πιθανό να το αποφύγουμε λόγω της απώλειας που έχουμε αισθανθεί.

 

Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα συναισθήματα μας είναι σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας που λαμβάνουμε αποφάσεις. Αντί να τα θεωρούμε «παράλογα» το σημαντικό είναι να τα αναγνωρίζουμε, να αντιλαμβανόμαστε το ρόλο που παίζουν στις αποφάσεις μας και στην επίτευξη των στόχων μας. Στόχος είναι να εμπεριέχουμε τα συναισθήματα μας στην αξιολόγηση των επιλογών και των εναλλακτικών μας έτσι ώστε να λαμβάνουμε τις πιο συμβατές με τους αληθινούς μας στόχους αποφάσεις.

δείτε αναλυτικά τις υπηρεσίες

bottom of page